fiat_elso_auto_es_logoA Fiat Olaszország legnagyobb autógyártója. A Fiat szó a Fabbrica Italiana Automobili Torino (Olasz Autógyár Torinó) rövidítéséből származik. A céget 1899-ben alapította egy befektetői csoport, amelynek Giovanni Agnelli is tagja volt. A több, mint egy évszázados működése alatt a Fiat gyártott többek között vasúti szerelvényeket, munkagépeket, katonai járműveket és repülőgépeket. 2009-től a Fiat-csoport volt a világ kilencedik legnagyobb autógyártója (Olaszországban az első). Fiat-alapú autókat építenek a világ minden táján. Olaszország után a legnagyobb termelés Brazíliában folyik, ahol a Fiat márka a piacvezető. A csoport ezen kívül üzemeltet még gyárakat Argentínában és Lengyelországban is. Több gyárral is szerződésben állnak, melyekkel közösen gyártanak több típust is. Kiemelkedő kapcsolatban állnak Franciaországgal, Törökországgal, Szerbiával, Indiával és Kínával.

Giovanni Agnelli unokája volt a Fiat elnöke 1966-1996 között, majd 2003 január 24-én bekövetkezett haláláig ő volt a cég tiszteletbeli elnöke. 1996-tól az új elnök Cesare Romiti volt. Umberto Agnelli 2003-tól 2004-ig látta hpw el az elnöki teendőket.

fiat_500_es_logo2004-től a Fiat csoportot Sergio Marchionne és Luca di Montezemolo elnök építette újjá. Míg az elnök Luca di Montezemolo foglalkozott a politikusokkal és a szakszervezetekkel, Marchionne újjáépítette a brand-et, nagyobb hangsúlyt fektetve a piaci profitra. A Fiat sikerének legnagyobb felelőse a Grande Punto volt, de emellett nagy sikere volt még a Stilo (a Bravo jogutódja), valamint a díjnyertes 500 modelleknek is. A Fiat ezzel egyidőben létrehozott egy közös vállalatot a kínai Chery és az indiai Tata Motors-sal. Marchionne-nak köszönhetően a Fiat számára ismét megnyílt a piac többek között Mexikó és Ausztrália felé. A Fiat az új 500-as modellel sikeresen visszatért az Egyesült Államok és Kanada piacára is.

A Fiat gyár mindig igyekezett kiváló minőségű és formatervezésű autókat gyártani, ami lássuk be sikerült is nekik, hiszen a típusválasztékban szinte mindenki megtalálja a neki megfelelő típust kortól, nemtől, nemzetiségtől és vallási hovatartozástól függetlenül.